– Uterom prioriteres veldig høyt i Norge. Det er dette området som forteller mest om boligen til omverdenen. Vi ser også at det er en trend at terrasser og balkonger øker i størrelse og utforming. I dag er det ikke lenger uvanlig å ha både 50 og 60 kvadratmeter terrasse rundt huset. Dette faktum gjør det mer interessant enn noensinne å ta i bruk alle de potensielle uteområdene som finnes på eiendommen og utnytte dem. Områder som før ikke ble vektlagt utnyttes nå i større grad enn før, sier Petter Espegard som er daglig leder i Til-Tak AS.

Mange har et areal under terrassen, ofte med god takhøyde, men opplever at arealet er ubrukelig fordi det er fuktig siden det regner igjennom terrassegulvet.

Ubrukelige arealer

I stedet for å ha et ubrukelig areal som er fuktig og som du ikke kan bruke til noe, er det mye bedre å benytte arealet til noe nyttig. Takhøyden, beliggenheten og størrelsen på arealet som man har til rådighet vil avgjøre hva det kan benyttes til. I noen tilfeller kan det bli en hyggelig, og kanskje ekstra lun, uteplass som egner seg til ettermiddagskaffe. Eller kanskje kan nettopp denne plassen bli carport for bilen eller verdifull ekstra lagringsplass? Med dagens byggeskikk, der utnyttelsesgraden av boarealet er høyt, blir ofte bodplass og lagerplass en mangelvare. Ufordringen blir da å finne erstatningsarealer som kan brukes og hvor sportsutstyr, sykler, redskap, bildekk og fyringsved kan lagres tørt og godt. I mange tilfeller ligger løsningen i arealet under terrassen.

Nøkkelen er et tett terrassegulv

Det er mange måter å gjøre et terrassegulv tett på dersom man vil bruke plassen under terrassen til oppholdsområde, bodplass eller annen oppbevaring. Dersom man tenker på dette allerede før terrassen bygges kan man for eksempel kjøpe et 100 prosent tett dreneringssystem som består av plater som monteres før terrassebordene legges. Platene legges i bjelkelagene og fuges i skjøtene slik at taket blir helt tett. Når platene er lagt monteres terrassebord og gelender på vanlig måte.

En annen løsning, som egner seg bedre til eksisterende terrasser, er et system der det monteres en tett duk mellom bjelkelagene under terrassebordene. Duken monteres fra undersiden av terrassen. Ved hjelp av plastprofiler som monteres og fuges i sidene på hver bjelke skyves duken på plass i plastprofilenes spor. Duken brettes opp i bakkant og festes i forkant. Resultatet er at vannet ledes ut i forkant av terrassen og rommet under terrassen blir tørt.

Begge systemene finnes i byggvarehandelen og er en fin måte for å sikre seg tørre arealer og nye rom som kan komme til nytte under terrassen.