Home » Økonomi » Velg et oppvarmingssystem som gir lave driftskostnader
Økonomi

Velg et oppvarmingssystem som gir lave driftskostnader

Fra 2020 er det ubønnhørlig slutt på oljefyring. Det betyr at borettslag og sameier som ikke har skiftet begynner å få knapp tid. Det finnes flere alternative energisystemer, men hvilket er best?

 

Forhåpentligvis får vi en lang varm sommer, men evig varer den uansett ikke. Tenker du kulde når sola varmer som mest, har du tid til å bli kvitt oljetanken før kulda setter inn.

– Et smart sted å begynne er å kontakte rørleggeren for å få oversikt over støtteordningene og alternativene, sier fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide.

– Estimater viser at det befinner seg mellom 60 – 80 000 oljefyringsanlegg i norske husstander. Dersom alle disse skal skiftes ut før 1.1.2020 betyr det at mellom 75 – 100 anlegg må skiftes hver eneste arbeidsdag fremover. I tillegg kommer de omlag 20 000 oljefyringsanleggene som befinner seg i yrkesbygg og borettslag. Derfor begynner dette å haste, fortsetter hun.

Flere tiltak

Det er ikke selve oljefyren i seg selv som blir ulovlig fra 2020, men å bruke tradisjonell fyringsolje blir forbudt. I praksis betyr det kan du kan skifte ut tradisjonell fyringsolje med miljøvennlig bio-olje. Men det forutsetter at du har en oljefyrkjele som ikke er altfor gammel. Dette er ikke noe du kan gjøre på egenhånd, men rørleggeren kan bistå med råd og og klargjøre anlegget for bio-olje.

– Husk også at du kan kombinere flere tiltak som for eksempel installering av varmepumpe og ombygging til vannbåren varme. Er du usikker på hvilke løsninger som finnes og hva som passer for deres bygg, kan det være smart å ta en gjennomgang med en energirådgiver. Mange selger dette som et produkt til fastpris, dette kan du også snakke med rørleggeren din om, sier Heyerdahl Eide.

Foto: Rørentreprenørene Norge

Utnytter bergvarmen

Hvilken løsning som er best avhenger av hvor mye man kan investere i et nytt fyringsanlegg, for dette handler om to ting; investeringens størrelse og driftskostnadene når anlegget er ferdig:

– Det er ingen tvil om at de som er villige til å ta en større investering nå, også kan senke de fremtidige driftskostnadene til varme og varmtvann betydelig. Særlig er det væske-vann-varmepumpene som er lønnsomme. I jungelen av alternativer er kanskje dette de eneste anleggene hvor man sparer så mye energikostnader over tid at investeringen blir nedbetalt, forklarer Heyerdahl Eide.

Enkelt forklart består denne løsningen av en varmepumpe og tanker hvor energien kan lagres. Hensikten er å hente energi fra grunnen, derfor borres det brønner cirka 200 meter ned i grunnen, derfra henter varmepumpen den nødvendige energien fra bergvarmen.

– Mitt beste råd er å ta denne investeringen siden det gir så god avkastning. Energikostnadene reduseres i årevis fremover. Med varmepumpe bruker man bare en tredjedel så mye energi som man gjør med andre alternativer. Det betyr at hvis du betaler 60 000 i energikostnader i året i dag vil du etter installasjonen bare betale 20 000, og det er jo fantastisk.

– Det siste rådet mitt er å komme i gang. Kontakt rørleggeren, få hjelp til å beregne de ulike alternativene inklusive støtteordningene. Det er fortsatt tid igjen, men det går fort mot 2020, avslutter Heyerdahl Eide.

Vil du vite mer om støtteordningene?

Les mer på ENVOA sine sider www.enova.no

Av: Tom Backe, Mediaplanet

Neste artikkel