Trådløs brannvarsling i borettslag og sameier

Det norske selskapet Sfty [safety] har laget en enklere løsningen på felles brannvarsling for borettslag og sameier, og har raskt blitt et av Norges raskest voksende alarmselskap, Made in Norway!

Brannsikkerhet i borettslag og sameier er forbundet med kostbare og komplekse løsninger, og dette ønsket Sfty å utfordre.

– Vår løsning er basert på enkelhet, og med ny trådløs teknologi har vi gjort felles brannvarsling i borettslag og sameier til en overkommelig investering i sikkerhet. Selve installasjonen tar mindre enn 15 minutter per leilighet, sier daglig leder Stein Bakker i Sfty AS, og fortsetter: – Vi har laget en løsning som gjør det enklere for styret i et boligselskap å ha full kontroll på brannsikkerheten i bygningen, og vi har utviklet en app for beboerne, sånn at alle jobber sammen om en sikker bygning.

Enkle røykvarslere skulle vært forbudt

Når man bor i et borettslag kan en ikke tenke individuelt på brannsikkerhet. I et slikt fellesskap er man avhengig av naboen. Det er ikke uten grunn at det i alle nye bygg er påbudt med systemer for felles brannvarsling, og om det oppdages røyk i en leilighet, så må alle beboere få melding om dette, og deretter følge branninstruksen. Tidlig varsling redder liv.

Prisvinnende løsning

Løsningen fra Sfty har allerede rukket å vinne en pris som av de mest innovative smarthusprodukter på verdens største elektronikkmesse, CES, i Las Vegas 2017. For beboere består løsningen av en multi-detektor som detekterer røyk, bevegelse, temperatur og fuktighet. Denne monteres i hver leilighet og i fellesområder, og kommuniserer trådløst med alle andre lignende enheter i sameiet, og hver beboer får en enkel smarthus app der de kan styre og kommunisere med enheten.

Kjenner styret i  boligselskap sitt egentlige ansvar?

Stein Bakker trekker også frem at styret i et boligselskap har et personlig ansvar for brannsikring. Styret vil kunne stilles til ansvar dersom boligselskapets forpliktelser etter regelverket ikke er overholdt.

– Av denne grunn har vi utviklet en kontrollportal for styret, med enkel oversikt på sikkerheten og de oppgaver som må gjøres, sier Espen Schrøder, markedssjef i Sfty, og fortsetter. – Kontrollportalen gir styret en komplett oversikt over sikkerheten i bygget, installerte enheter og beboere. På denne måten kan de være proaktive, sikre at alt fungerer. Inn og utflytting håndterer beboerne selv i egen app for dem. Alle hendelser dokumenteres løpende, så det blir enklere å jobbe med skadevern i samarbeid med beboere.

Stein Baker, daglig leder i Sfty AS viser den prisvinnende røykvarsleren og det mobile kontrollpanelet. Foto: Sfty AS

Kortreist kvalitet fra Norge

Sfty produserer alle sine produkter i Norge, fremfor Kina som de fleste av konkurrentene. – Dette gir oss høyere kvalitet og fortsatt til en konkurransedyktig pris, samtidig som vi får bedre kontroll, kortere leveringstid og høyere kvalitet. Det er litt enklere å kjøre 45 minutter fra kontoret og snakke med de på fabrikken på norsk, enn å reise halve jorden rundt og bruke tolk for å kommunisere, sier Bakker.

Redder liv

– Vi er glade for at løsningen vår redder liv månedlig, og historiene gjentar seg: Det lages mat sent om kvelden, men beboeren har sovnet og hører ikke sin egen røykvarsler. Den direkte tilkoblede alarmsentral vil prøve å kontakte beboeren, og om det ikke oppnås kontakt med beboer, ringer de brannvesenet, som får beskjed om hvor det brenner, når det startet, hos hvem, etc, avslutter Stein Bakker.

Av: Espen Schrøder