Skip to main content
Home » Borettslag og sameie » BOB tar borettslag til nye høyder
Sponset

BOB BBL er det tredje største boligbyggelaget i landet. Med mer enn 75 års erfaring innen bygging, utvikling og drift av gode boligfellesskap, har BOB i dag nesten 70.000 medlemmer. 

En av fanesakene til BOB er å bygge gode fellesskap. Nå tar BOB borettslag til nye høyder med sin lansering av «Sharing is caring» i sitt nyeste skudd på stammen – Liaparken.

Bo nytt, sosialt og utradisjonelt

I åsen ved Liavatnet i Åsane, 20 minutter fra sentrum, planlegger BOB et borettslag utenom det vanlige. Her kommer 127 grønne hjem med unike fellesfordeler.

Det som virkelig skiller Liaparken fra andre borettslag er alle fellesfordelene. Her dras det virkelig nytte av å bo i fellesskap, sammen. Det blir et rikt utvalg av felles goder, varer og tjenester – som alle kan dele, bruke eller leie etter eget ønske og behov. Liaparken har flere store og små fellesarealer, både ute og inne, hvor beboerne kan få være med å bestemme hva arealene skal benyttes til. Vi har satt opp en del forslag, men vil justere disse sammen med dere som skal bo og leve her.

Noen av de planlagte fellesfordelene:

•             To gjesteleiligheter

•             El-biler

•             Stort fellesrom med kjøkken og terrasse

•             Treningsrom

•             Planterom

•             Verksted med tilhørende verktøy

•             Kajakker

•             Mikrobryggeri

Fellesfordeler er gunstig for beboernes private økonomi og for miljøet. Med egen app som utvikles for prosjektet kan du enkelt booke de ulike fellesfordelene, enten det måtte være verktøy, treningsrom eller mikrobryggeri. Ønsket periode og leie betales rett i en egen app. For eksempel en symbolsk sum i leie for å dekke slitasje og forsikring. På denne måten trengs det ikke 127 skrumaskiner, elsykler, ekstra soverom eller biler.

Valgmuligheter. Rikt utvalg av fellesgoder med bl.a. to gjesteleiligheter, elbiler, treningsrom med mer. Foto: Adobestock

Det er for eksempel prosjektert to gjesteleiligheter som beboerne kan bestille og betale i den samme appen.

Sissel Brattfjord, som er prosjektleder i BOB Eiendomsutvikling forteller entusiastisk:

– Her legger vi opp til stor valgfrihet hvor vi knytter tjenesten opp mot forskjellige servicefunksjoner, slik at du både kan bestille rom med frokostpakke og utvask hvis du vil ha det. Tanken er at du kan kjøpe deg en leilighet uten det ekstra gjesterommet – det leier du bare når du har behov for det.

Sosiale og private soner både ute og inne

Det bygges også et stort fellesrom med kjøkken og uteplass for sosiale arrangementer. Rommet blir plassert i front av bygget med enkel tilgang fra hele prosjektet. I nær tilknytning vil det komme lekeområde for småbarn. I utformingen av uteområdene ellers er det lagt vekt på både sosiale og private soner. Du vil blant annet finne to store takhager, små intime grønne lunger og klatreskog for de større barna.

Spennende boligmiks

I Liaparken kan du velge mellom flere ulike boliger. Her er leiligheter som grenser mot takhage, høye, frie toppleiligheter med vinduer fra gulv til tak og leiligheter med atrium for å nevne noen. De minste leilighetene er 40 kvadrat, mens de største går over to plan og er på hele 125 kvadratmeter.

– Med så stor variasjon henvender vi oss mot mange ulike typer kunder, og vi regner med at vi vil få en fin miks av beboere her når prosjektet står ferdig. Det er bra for bomiljøet, sier Sissel Brattfjord.

Bærekraftige, grønne hjem

Liaparken og alle BOB sine nye boligprosjekter tilfredsstiller kravene til BREEAM NOR i klassen «Very Good». Dette betyr gjennomtenkte miljøløsninger i alle deler av boligutviklingen. BREAAM er verdens første og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. Liaparken er et av Norges første boligprosjekt bygget etter denne standarden, og er med på å sette standarden for boligutbygging i Bergen.

I tillegg har BOB gjort en rekke tiltak for å kunne gi beboerne et grønt og bærekraftig hjem:

  • Solfangere, solceller og energibrønner, for å minimere unødig energibruk.
  • Ivaretakelse av flora og fauna. Det har blant annet vært økolog på tomten for å se etter eventuelle arter som kanskje må tilbakeføres etter utbygging.
  • Etablering av insekthotell og fuglekasser
  • Bærekraftig bygging gjennom hele byggeprosessen
Grønne lunger. I utformingen av uteområdene er det lagt vekt på både sosiale og private soner. Du vil blant annet finne to store takhager og flere små intime grønne lunger. Foto: MAD Arkitekter

Boliger for fremtiden

Alle leilighetene bygges på en smarthusplattform. I grunnpakken leveres det lys- og varmestyring inkludert bevegelsessensor. Programmer inn dine favorittinnstillinger, som for eksempel: Slå av alt lys fra sengen eller utgangsdøren, legg inn dempet belysning om du står opp midt på natten, eller slå på varmen før du kommer hjem. Dette er bare noen av funksjonene, og de kan enkelt utvides til å omfatte andre områder som for eksempel solskjerming eller helserelaterte funksjoner. Smarthusplattformen er godkjent for Google Home – hvilket betyr at du kan koble det opp på det trådløse nettverket ditt – og styre funksjonene ved hjelp av stemmeaktivering. Enklere blir det ikke.

Salgsstart i august

Salgsstart på Liaparken blir allerede i august i år, og hvis alt går som planlagt vil de første beboerne kunne flytte inn i løpet av første kvartal 2022. Om dette er noe for deg kan du lese mer på www.liaparken.no

Hva sier statistikken?

I 2017 ble det bygget 1402 borettslagsboliger, noe som utgjør 58 prosent i fordelingen mellom boliger i borettslag og sameier.

Dette kommer fram i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) sin årlige byggestatistikk. Statistikken viser også at det nå er over 1.020.000 medlemmer i boligbyggelag.

Kilde: https://www.nbbl.no/Statistikk-og-fakta/Temaartikler/Borettslag-og sameier/articleType/ArticleView/articleId/8629/categoryId/13/Populrt-a-bo-i-borettslag

Borettslag vs. sameie

I Norge er det mest vanlig å bo sammen i borettslag eller sameie. I et borettslag kjøper du en andelsbolig, i et sameie en selveierbolig. Teknisk sett vil man i et borettslag eie en andel i borettslaget, og det er borettslaget som eier selve eiendommen, mens i et sameie eier man en ideell andel i hele eiendommen til sameiet (for eksempel 1/127). De fleste av oss vil nok ikke merke den store forskjellen på disse to boformene – men det var før Liaparken så dagens lys.

5 kjappe om borettslag

– Lavere innskudd
– Ingen dokumentavgift
– Alt vedlikehold av bygg og fellesområder utføres av borettslaget
– Forutsigbare utgifter
– Lite fremleie, hvilket betyr naboer som bryr seg

Av Northern Visuals as

Next article