Skip to main content
Home » Borettslag og sameie » — Det aller viktigste er å hive seg ut i det
oppussing

— Det aller viktigste er å hive seg ut i det

Foto: Getty Images

Ole Rosén-Lystrop fra TV-programmet Eventyrlig Oppussing deler sine tips til hva du selv kan gjøre i hjemmet.

Mange drømmer om oppgraderinger og hjemmeprosjekter man kan utføre på egenhånd. Men i frykt for de eventuelle komplikasjonene som prosjektet kan medføre, velger også mange å skrinlegge planene sine. Det ønsker Ole Rosén-Lystrup, kjent fra TV3-programmet Eventyrlig Oppussing, å gjøre noe med.

— På grunn av at det er såpass mange som ikke realiserer drømmene sine fordi de tror jobben blir for komplisert, har jeg i en årrekke forsøkt å oppfordre folk til å bare komme i gang med prosjektene sine i stedet for å dvele over hva som kunne vært. Mitt absolutte tips er å hive seg ut i det, for det blir som regel aldri såpass gærent at du ikke kan få ryddet opp i det på en eller annen måte, sier den allsidige møbelsnekkeren.

Inspirasjonen vil komme

— Bare start med et eller annet, for etter å ha jobbet med noe over kort tid vil også inspirasjonen begynne å renne inn. Start med hagen, og lag for eksempel en hagebenk eller en koselig kosekrok, så vil ting etterhvert begynne å åpne seg. Det er mye vanskeligere å komme på alle ideene i forkant, så vær litt «hands on». I tillegg er følelsen av å sitte med noe du har laget helt sett triumferende over de fleste andre følelser, fortsetter Ole.

Gjennom sitt eget møbelsnekkerfirma, Drivved, har Ole i snart 15 år brukt gjenbrukstmaterialer til å lage møbler med god funksjonalitet og design til både privat og kommersiell bruk. Det var også gjennom en jobb han gjorde for et annet TV-program som var grunnen til at han ble håndplukket til å bli en del av gjengen i Eventyrlig Oppussing.

— Det var rett og slett full klaff for meg, og jeg er i skrivende stund i full gang med innspillingen av min femte sesong av totalt seks sesonger i programserien. I min rolle har jeg egentlig et frikort til å gjøre akkurat hva jeg har lyst til. Jeg bidrar blant annet med å komme med finurlige Petter Smart-løsninger, og ser etter de gode planløsningene, sier han.

Gjennom sitt eget møbelsnekkerfirma, Drivved, har Ole i snart 15 år brukt gjenbruksmaterialer til å lage møbler med god funksjonalitet og design til både privat og kommersiell bruk. Foto: Mads Pettersen/TMM Produksjon AS

Tenk tredimensjonalt

— Selv er jeg er jeg veldig glad i «compact living», og lager gledelig multifunksjonelle møbler som for eksempel en benk som også kan fungere som en skjenk, eller et bord som kan slås ut. Det å tenke tredimensjonalt i rommet du ønsker å jobbe i eller med er et godt tips. Som regel har du ganske god takhøyde i et rom, og det medfører utallige muligheter. Å da ha plass nok til å bygge et nivå i stuen gir ganske mange kule muligheter både i henhold til design og funksjon.

Samtidig som Ole deler sine beste tips, påpeker TV-personligheten også hva man kanskje bør forsøke å unngå når man skal sette i gang med oppussingen.

— Bruker du sunn fornuft klarer du ofte selv å forstå hva man kan begi seg utover, og hva som ikke er så lurt å forsøke seg på. Alt som har med strøm og vann skal man naturligvis holde seg unna, og man bør heller ikke tulle med isolasjon, yttervegger og tak. I bunn og grunn er alt som føles utenfor din kompetanse som regel også slik. Skal du flytte på vegger, må du vite om det er en bærevegg eller ikke. Dog kan man heldigvis google seg frem til det meste, så det er bare å kjøre på med alt som er lovlig, sier Ole.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article