Home » Borettslag og sameie » Er det mus eller rotter?
Sponset

Det kan være vanskelig å avgjøre om det er mus eller rotter du har fått i boligen. Her er gode råd og tips som kan hjelpe deg som bor i borettslag eller sameie med å finne svaret.

– Mus og rotter ligner på hverandre, ofte er det derfor vrient å fastslå om den raske skyggen du nettopp skimtet var en mus eller en rotte. Skal du bekjempe dem, for eksempel med feller, er det nyttig å vite hva som skal fanges, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Øyvind Magerøy Fagsjef Norsk Hussopp Forsikring

Øyvind Magerøy

Fagsjef Norsk Hussopp Forsikring

I tillegg til at de begge er gnagere, er både mus og rotter gode klatrere. Og hvis så du noe som spratt bortover gressplenen eller gulvteppet, så kan det ha vært det ene eller det andre – begge to kan nemlig hoppe.

Dessuten er det ikke sikkert du ser dem i det hele tatt. Kanskje er det i stedet en vond lukt eller noe helt annet som gjør at du har en berettiget mistanke om at gnagere har inntatt borettslaget eller sameiet.

– Hvis du mistenker at mus eller rotter har kommet seg inn, bør du kontakte styret eller vaktmester. Det er viktig at alle beboere blir kjent med mistanken, slik at alle kan bidra til å forebygge at gnagerne får tilgang til mat, sier Magerøy.

Dette er forskjellen

Selv om det kan være vanskelig å se forskjell på en ung rotte og en voksen mus, er alltid rotta større enn musa.

Brunrotta har en kroppslengde på 18-25 centimeter, og en hale som er 15-21 centimeter lang. Husmusa er 6-10 centimeter lang, og halen er omtrent like lang som kroppen.

Avføringen til rotta er rektangulær, 12-25 millimeter lang, gjerne butt i den ene enden, og vanligvis skinnende svart. Ekskrementene fra mus er 3-6 millimeter lange, sylinderformede og spisse i endene.

Selv om det kan være vanskelig å se forskjell på en ung rotte og en voksen mus, er alltid rotta større enn musa.

De har også ulik oppførsel. Mus er nysgjerrige av natur, og liker å utforske nye ting. Mus bygger ofte reir på bortgjemte steder, og de bruker materialer som istykkerrevet isolasjon, papir og stoffbiter. Musereir avgir en lukt som minner om ammoniakk.

Rotter er derimot mer skeptiske til nye ting, og er hovedsakelig aktive om natta. De trives på mørke, skyggefulle områder, og lager bol som ofte er i nærheten av mat, vann og varme.

Slik avslører du dem

Hvis du er usikker på om du har mus eller rotter i boligen, kan du høre etter krafselyder i veggene, se etter ekskrementer, eller være på utkikk etter gnagemerker. Ettersom rotta er større, tyngre og kraftigere, vil lydene den lager ofte være lettere å oppdage enn lyden fra mus.

Det kan også være en idé å strø mel eller talkum på gulvet og se om det dukker opp fotavtrykk. Brunrotter etterlater et 20-25 millimeter langt avtrykk av bakfoten. Avtrykket etter bakfoten til husmusa er til sammenligning 12-14 millimeter langt. Begge lager gjerne slepespor med halen.

Norsk Hussopp Forsikring tilbyr rimelig forsikring mot rotter og mus. Vi samarbeider med de beste fagfolkene i ditt område. Hvis borettslaget eller sameiet ditt har behov for tiltak eller utbedringer, setter vi deg i kontakt med dem, sier Magerøy.

Råd for å unngå rotter og mus i borettslag og sameier 

 • Fjern tilgang på mat: Ha lokk på avfallsdunker, fjern nedfallsfrukt, bruk lukkede kompostbinger, vær forsiktig med å mate fuglene, ikke sett søppel på trappa, ikke kast avfall på bakken.
 • Sikre bygningen ved å gnagersikre alle hull og sprekker/spalter større enn 6 mm slik at ikke dyrene kommer inn. Husk at bygningen trenger lufting, så ikke steng lufteventilene, men benytt heller en finmasket stålnetting.
 • Rotter har behov for vann hver dag og får ikke sitt daglige behov dekket kosten slik som mus. Vannkilder tett på bygningen eller i bygningen gjøre det attraktivt for rotter å etablere seg. Ved å hindre rotter fri ferdsel til og fra avløp og kummer vanskeliggjør det etablering.
 • Hold det ryddig både inne og ute, herunder fjerning av rot og avfall som kan gi skjulesteder eller næring.
 • Klipp gresset, og ikke plant busker og trær tett opptil fasaden.
 • Kontroller loft og kjeller jevnlig, gjerne i form av klappfeller med giftfri åte.
 • Husk at det ikke er lov å sette ut gift som et forebyggende tiltak. Gift kan skade hunder, katter og barn. La autorisert personell ta seg av behandling med gift.

Slik forebygger du i boenheten din

 • Ikke kast eller skyll av mat- og fettrester i toalettet eller vasken. La fettet stivne, eller tørk av med et papir før det kastes i matavfallet.
 • Sikre rørgjennomføringer under kjøkkenvasken.
 • Sluk må ha vannlåser og intakt slukrist, da rotter oftest kommer via avløpsnettet.
 • Rengjør regelmessig, spesielt under komfyr, kjøleskap og skap.

Vi hjelper deg!

Neste artikkel