Home » Borettslag og sameie » Inviterer du rottene hjem til deg?
Sponset

Har du en liten spalte på drøyt en centimeter i boligen din, står du i fare for å få besøk av mus og rotter. Har du i tillegg kjeller eller krypkjeller, er det enda større risiko for å få uønsket besøk.

– En mus kan komme seg inn i boligen din hvis den finner en spalte over en halv centimeter. Rotter trenger 1,2 centimeter. De flater seg utover og skyver seg inn, forklarer Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Ni av ti hus som har fått besøk av rotter eller mus, har kjeller eller krypkjeller. Har bygningen i tillegg trekonstruksjon eller gamle rør, er risikoen enda større. Magerøy forteller at det mest bærekraftige man kan gjøre for å unngå skadedyr i boligen, er å passe på at hus og kjeller er sikret mot gnagere. 

Øyvind Magerøy

Fagsjef Norsk Hussopp Forsikring

– Foreta en grundig sjekk av byggets gnagersikring, gjerne med en fagmann, er hans soleklare oppfordring.

Bor du i et boligsameie, og har mistanke om at dere har et rotteproblem, bør du kontakte styret eller vaktmester. Styret har ansvar for rutiner som sikrer søppelhåndteringen og renholdet i fellesarealene, men det er i alles interesse at man ikke får rotter i bygningen. Alle bør derfor bidra med å hindre mattilgang ved å holde det ryddig og passe på at lokket på avfallsbeholderne er lukket.

Norsk Hussopp Forsikring er markedsledende på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Les mer her!

Du hører dem krafse i veggene

Rotter er neofobe og skeptiske til alt nytt. De elsker det perfekte gjemmestedet under huset ditt. Derfra jobber de seg videre inn i etasjeskillene. De kan også komme inn i boligen via offentlige avløpsrør. Har man et gammelt sluk i et gulv, kommer den seg inn der. Mange har også ublendede rørstumper stående i veggene. Ofte har man bare dyttet en pose opp i røret. Den er en motorvei rett inn.

– Kanskje etablerer de seg i soveromsveggen din og bruker hulrom i veggen som toalett. Har man rotter i huset, kan man høre at de krafser i veggene. Over tid, vil man kjenne lukt av urin og kadaver, sier Magerøy.

Gnager på alt

Musene er vanskeligere å oppdage. Hvis man hører godt etter, kan man noen ganger høre at de løper lett over taket.

– En husmus veier bare mellom 12 og 28 gram, så de er ikke store skapningene. Til sammenlikning, kan en rotte bli opp til 25 centimeter, og 40 til 50 centimeter om man tar med lengden på halen, sier Magerøy.

Både rotter og mus gnager på ting, og hvis de begynner å gnage på ledninger, kan det bli brannfarlig. De kan også gnage på vannrør og avløpsrør i plast. Da kan du få vannskader. De vil også gi skader på isolasjon.

Raskt og rimelig

Norsk Hussopp Forsikring tilbyr rimelig forsikring mot rotter og mus, med gode vilkår. Vi samarbeider med de beste fagpersonene i ditt område, og kobler på riktige mennesker til tiltak og utbedringer. Vi er din profesjonelle innkjøper og holder folk i øra og passer på at det blir løst raskest mulig, sier Magerøy.

– Har man først fått rotter og mus inn i boligen, vil man gjerne bli kvitt dem så fort som mulig. Heldigvis finnes det gode løsninger på problemet, sier han.

Av Marte Frimand

Neste artikkel