Skip to main content
Home » Borettslag og sameie » Kjøp strøm med hjertet
Sponset

Du fikk kanskje med deg en strømavtale når du kjøpte din siste bolig? Men har du sjekket hvor god avtalen egentlig er? Og hadde det ikke vært fint å hjelpe andre også, samtidig som du kjøper strøm?

Strøm er en av de tingene vi bruker hele tiden og er helt avhengige av i det daglige. Men vi tenker ikke så mye over det, i hvert fall ikke før strømmen blir borte. Strøm er også et litt spesielt produkt siden den strømmen du får i kontakten din er helt lik uansett hvem du kjøper den fra.

Du velger selv

Hvis du bare betaler strømregningen din hver måned uten å tenke særlig mye over hva slags avtale du har, eller ikke reflekter over om strømmen du kjøper er dyr eller rimelig, er du ikke alene, men sannsynligvis kan du spare litt på å bytte avtale.

– Det er nemlig fritt frem for alle å selv velge hvilken leverandør de vil kjøpe strømmen sin fra, også om du bor i et borettslag eller sameie, sier Inger Lise Vereide som er markedssjef i Sogn og Fjordane Energi.

– Så selv om Sogn og Fjordane Energi er en lokal distriktsleverandør som leverer strøm i et område med stor kraftproduksjon på Vestlandet, så er det ingen hindring å kjøpe strøm fra oss enten du bor i Oslo eller i Kirkenes, fortsetter hun.

Bra for hjertet og lommeboka

I 2012 lanserte Sogn og Fjordane Energi strømavtalen «God Straum». Avtalen skal sikre norske forbrukere rimelig strøm og rent vann til innbyggere i Afrika gjennom et samarbeid som strømselskapet har med Plan Internasjonal Norge.

– Sammen utarbeidet vi en strømavtale uten skjulte kostnader og påslag, som er svært konkurransedyktig på pris. Avtalen ble av Europower og magasinet Energi kåret som en topp tre avtale over de beste og mest langsiktige spotprisavtalene i Norge. Men i tillegg til de konkurransedyktige prisene, lar vi 20 kroner av fastbeløpet som kundene betaler hver måned tilfalle vannprosjektet i Afrika. Hittil har 19 lokalsamfunn og mer enn 27.000 mennesker fått tilgang til rent vann som følge av denne avtalen. Det er både vi og kundene vår stolte over, forklarer Vereide.

– I tillegg til de konkurransedyktige prisene, lar vi 20 kroner av fastbeløpet som kundene betaler hver måned tilfalle vannprosjektet i Afrika, forteller Inger Lise Vereide, markedssjef i Sogn og Fjordane Energi (t.h.). Foto: Plan Internasjonal Norge / SFE

Vi gjør strøm enkelt

Mange synes det vanskelig å sammenligne strømavtaler og finne ut hva du egentlig skal betale. Årsaken er at selskapene opererer med mange ulike påslag og fakturagebyrer. Avtaletekstene er ofte lange og fylt med flere stjernehenvisninger som gjør bildet komplisert. Noen tilbyr nærmest dumpingpriser hvis du binder deg for en bestemt periode, for så å oppleve at prisen skyter i været når bindingstiden er over.

– Hos oss er det ikke sånn. Vår avtale er helt transparent, samtidig er den enkel å forstå. Vi har ikke endret noen ting i vilkårene våre siden vi lanserte God Straum i 2012, og vi har heller ingen intensjon om å gjøre det, understreker Vereide.

What you see is what you get!

God Straum er en spotprisavtale. Det vil si at kraften du kjøper følger prisen i kraftmarkedet. I lengden har det vist seg at spotpris er rimeligst, og derfor anbefaler blant annet Forbrukertilsynet spotprisavtaler. Avtalen har ingen bindingstid og av fastbeløpet på 33 kroner går 20 kroner uavkortet til prosjektet som gir rent vann til mennesker i Afrika.

– Kanskje har vi Norges snilleste strømavtale, avslutter Vereide.

Av Tom Backe

Next article