Skip to main content
Home » Borettslag og sameie » Lekkasjesikring og energisparing i én pakkeløsning
Sponset

Hadde du likt å ha kontroll på strømforbruket til varme, varmtvann, ventilasjon, elbil-lading og belysning, og sikre deg mot mulige lekkasjer – med én enkelt app?

Det er nemlig det pakkeløsningen Abra gjør. Det er et par etablerte merkevarer som står bak satsingen: Waterguard, med lang erfaring innen lekkasjesikring, Fell Technology, et teknologiselskap som blant annet er leverandør av IoT-produkter for fritidsbåter til det verdensledende Brunswick-konsernet, og Lars Nilsen, tidligere storeier i Block Watne-gruppen. Han er største eier i Fell Technology, som nå er morselskap til Waterguard etter at de ble fusjonert for et par år siden.

– Abra er et innovativt økosystem, utviklet av Fell Tech, som tilbyr sømløs integrasjon av en rekke funksjoner for økt sikkerhet og komfort i hjemmet. Det inkluderer vannsikring, brannsikring med smarte røykvarslere, laststyrt forbruk, i perioder med høye strømpriser, varmtvannsbereder-kontroll, termostatstyring og elbil-lading, forklarer kommersiell direktør (CCO) Cato Sandstrand.

Cato Sandstrand

CCO i Fell Tech

Integrert økosystem

– I tillegg tilbyr løsningen varmestyring for panelovner, vannbåren gulvvarme og radiatorer, adgangskontroll, med smarte relémoduler og smartlås-integrasjon, samt lysstyring og apparatstyring med smarte brytere. Alt er integrert i økosystemet, som er tilpasset ulike typer boliger, inkludert eneboliger, leiligheter og hytter, og dermed ideelt for sluttkunder, borettslag, installatører og utbyggere.

– Man kom tidlig til at den nye IoT-plattformen til Waterguard kunne utvikles til en fullverdig, alt i ett-plattform for bygg og bolig. Det har vi nå jobbet med i to og et halvt år. Det har resultert i den superkraftige plattformen Abra, som inkluderer nye Waterguard+. På samme måte vil alle som nå får installert Waterguard+, få Abra på kjøpet.

Overfor VVS-bransjen, byggherrer og byggmestere kommer Waterguard fortsatt til å selges som før, med de samme lekkasjesikrings-funksjonene, men med sterkt forbedret og bærekraftig teknologi.

– Nå får kundene både lekkasjesikring, sikkerhet og energisparing for bygg og bolig, og når det kommer til energisparing, har vi integrert energi-overvåkning, slik at alt energiforbruk i huset registreres, helt uten bruk av maskinvare eller dippedutter. Du installerer bare appen og logger deg inn, så får du energiforbruket ditt opp. Det er vi alene om å tilby i Norge, uten at du må være tilknyttet en spesifikk strømleverandør, sier Sandstrand.

Ingen maskinvare

– Det har seg nemlig slik at all nødvendig sensorikk, de såkalte AMS-målerne, allerede er installert i de fleste norske sikringsskap. Du kan bytte strømleverandør akkurat når du vil, uten konsekvenser for Abra-appen, der all informasjon er tilgjengelig, uansett.

– Siden dette er en IoT-plattform, tilbyr vi også vår egen smarthub, Abra Linkbox+, som kommuniserer med husets enheter, som blant annet ventilasjonsanlegg. Slike står ofte på og bruker strøm, enten folk er hjemme eller ei, eller om utetemperaturen er høy eller ikke.

– Mange vil kanskje trekke paralleller til smarthus-løsninger, men Abra skiller seg fra dem, idet at lys- og varmestyringen ikke er laget for komfortens skyld, men for å utnytte storsystemet annerledes, der vi jobber med energibransjen, for å løse deres behov for fleksibilitet ved overbelastning av strømnettet. Vi hjelper nettselskapene å avlaste det. Det gjør vi for eksempel ved å skru av en varmtvannsbereder, redusere ladehastigheter og så videre, slik at strømnettet ikke bryter sammen ved overbelastning under såkalte peak hours.

– Mye av motivasjonen vår ligger i å være et bidrag til økt bærekraft, også i produksjon og emballering av enhetene. Vi vet at vi skal produsere hundretusener av dem, så hver lille plastbit, eller hver liter diesel i transporten vi kan unnvære, betyr mye for oss. Derfor produserer vi i Norge.

– Det betyr at brukerne våre ikke bare fremmer omstilling i bruk, men også idet varen kjøpes, så Abra er i bunn og grunn et lite Kinderegg.

Abra er en ny norsk standard

Et helhetlig økosystem for boliger, leiligheter og hytter.

Av Jarle Petterson

Next article