Skip to main content
Home » Borettslag og sameie » Satset på utearealene og økte trivselen
Borettslag og sameie

Satset på utearealene og økte trivselen

Tekst: Tom Backe / Foto: Storo Borettslag

Et hyggelig bomiljø er viktig for beboernes trivsel. Det var noe av det de tenkte på i Storo Borettslag da de gjorde en storstilt oppgradering av utearealene sine.

Borettslaget består av syv blokker med totalt 186 to- til fireroms leiligheter. Borettslaget ble bygd i perioden 1947 til 1949, og de har romslige utearealer.– Hos oss har vi et frodig og grønt utemiljø. Det er selvfølgelig noe areal som går bort til gangveier, men vi har for eksempel prøvd å legge mest mulig av parkeringsarealene på baksiden av byggene. Da slipper vi å se bilene hvis vi titter ut fra stua eller fra balkongen, sier Nina Lefdahl Nereng som er styreleder i Storo Borettslag.

I perioden 2014 til 2016 gikk de over alle utearealene og brukte seks millioner på oppgraderingen.

– Vi tok for eksempel opp all gammel kantstein og la ny. De gamle kantsteinene tok vi vare på og brukte på nytt som tverssoverfelt ved innkjørslene og på enkelte partier på gangveiene. Det ble fine elementer som var med på å brekke opp de store asfaltflatene som vi ellers ville fått, fortsetter hun.

I utearealene har de fortsatt mange trær, selv om en del måtte fjernes i forbindelse med en fasaderehabilitering for rundt åtte år siden.

– Noen morell- og kirsebærtrær måtte vi også hugge ned. De hadde fått kreft og er byttet ut med nye, små trær i stedet.

Som et ledd i det omfattende prosjektet ble det også investert i ny belysning med lyktestolper ved parkeringsplassene og mindre pullerter med belysning langs gangveiene. Bortsett fra en liten veistump med grus, la de også ny asfalt over alt.

Vedlikehold

Det hjelper ikke å gjennomføre et stort oppgraderingsprosjekt av utearealene alene. I det daglige er det også viktig at alt holdes i orden og vaktmesteren bruker mye av tiden sin på utearealene.

– Hver dag går jeg en fast runde der jeg sjekker at alt ser bra ut på hele eiendommen. Særlig etter helgene er det for eksempel ganske mye søppel som jeg plukker opp. Aller mest fra de som går forbi oss i Grefsenveien. Jeg ser også etter eventuelle skader på bygninger og slike ting, sier Kai Henning Nymoen som er borettslagets vaktmester.

– Ellers gir jeg nok meg selv en del ekstra arbeid siden jeg gjødsler plenen tre ganger i året. Da får jeg mye mer å klippe, men til gjengjeld får vi også en gressplen som er veldig grønn og fin, smiler vaktmesteren.

I tillegg til de vedlikeholdsoppgavene som vaktmesteren gjør i utearealene om sommeren, leier de også inn gartnere som luker og steller bedene og beskjærer hekken.

– Det har jeg rett og slett ikke tid til, for allerede i dag bruker jeg nok cirka halvparten av tiden min på utearealene. Om vinteren er de typiske oppgavene å måke snø og strø. Da tar jeg også inn utemøblene og sørger for at de blir slipt og malt så de blir pene igjen og klare for en ny sommer, forteller han.

Vekker begeistring

Både beboerne som bor i Storo Borettslag, og beboerne som bor i nærheten, er veldig fornøyde med hvordan det ser ut i dette borettslaget.

– Beboerne våre er veldig fornøyd med å bo her, sier vaktmesteren.

–  Blant annet har vi fått anlagt en grillplass med to griller som alle kan bruke, slike ting setter de pris på, fortsetter han og får støtte fra styrelederen:

– Vi får mye skryt fra fornøyde beboere som syns det er hyggelig å bo her. Vi er ganske sikre på at ordentlige, velstelte uteområder er med på å løfte helhetsinntrykket i hele borettslaget og at det også kan gi innvirkning på leilighetsprisene. Selv om prisene i boligmarkedet svinger litt for tiden er trenden at de totalt sett går litt nedover. Allikevel er det ikke mer enn to uker siden det ble satt ny prisrekord på en fireroms hos oss. Jeg er ganske sikker på at det også henger sammen med hvordan det ser ut rundt oss på eiendommen, avslutter hun.

Next article