Home » Borettslag og sameie » Utnytt plassen under verandaen
Utemiljø

Utnytt plassen under verandaen

Før- og etterbilde av uteplass under veranda
Før- og etterbilde av uteplass under veranda
Foto: Petter Espegard

Å få plass til å lagre alt du eier handler ofte om å bruke arealer som du kanskje ikke umiddelbart tenker at egner seg. Vi spurte Otto Robsahm, også kjent som Sinnasnekker’n, om råd.

Da vi snakket med Otto var han akkurat i ferd med å reise ut på veien med det nye prosjektet «Team Otto On Tour». Et nettbasert programprosjekt der han reiser rundt i en stor buss sammen med åtte håndverkere, og kommer uanmeldt til folk og starter å pusse opp. Oppussingen skal ta én dag, filmes, redigeres og legges ut på YouTube, og deles på sosiale medier samme kveld:

– Vi har GPS-tracking på bussen, så det går an å følge med på hvor vi er til enhver tid, i tillegg har vi to kameraer som filmer det hele minutt for minutt. Derfor blir dette noe helt nytt og ikke minst blir det skikkelig ferskvare. Men det var vel egentlig ikke dette vi skulle snakke om, smiler Otto.

Et nytt rom

Det er mange som har en veranda som hviler over et uterom der det er mye plass. Imidlertid er det ikke alltid så hyggelig å ta i bruk dette arealet uten videre.

avatar

Otto Robsahm

«Sinnasnekker’n»

Foto: Anita Artzen

– Problemet er som regel at verandaen ikke har et tett gulv. Derfor renner det både vann og skitt ned mellom terrassebordene og ned på bakken under. Det går an å pakke inn ting du skal lagre med presenninger, men det blir ikke veldig koselig etter hvert som tiden går. Presenningen blir skitten og du får nesten uansett litt fuktighet inni, da ender det ofte opp med at du har et stort areal som har potensiale, men som ikke blir brukt, og det er jo dumt, forklarer han.

Løsningen er å gjøre verandagulvet tett slik at du leder vannet bort og det ikke renner igjennom. Det er flere måter å gjøre dette på. En av dem er å montere plater og justeringsplater som tettes med tetningsmasse og festes med skruer samtidig med at verandaen bygges:

– Her finnes det ferdige løsninger som du får kjøpt hos en byggvarehandel, og disse er veldig gode. Noen tror nok at du bare får tettet gulvet hvis du bygger nytt, men det stemmer ikke. Det finnes nemlig også et system som kan ettermonteres under verandaen, etter at den er ferdig, og da åpner det seg virkelig mange muligheter for å benytte plassen under på en mye bedre måte.

Mange bruksområder

Et slikt areal er fint å bruke som et slags utebodareal der man kan sette inn sykler, ski, vinterdekk, trillebår, gressklipper og annet hageutstyr. Andre vil heller bruke denne plassen til en ny sosial sone:

– Du kan for eksempel få en veldig fin og lun hagestue på et slikt sted. Og det beste er at du kan sitte tørt og godt der selv om det regner, og det kan du jo ofte ikke på verandaen over, sier Otto lattermildt.

Snakk med naboen din

Det er mye du kan gjøre på din egen eiendom, og som du ikke trenger å spørre noen om. Bor du i et sameie eller borettslag med rekkehus og du har en liten hageflekk er det for eksempel ikke noe problem å bygge en terrasseplatting eller en liten utebod, men Otto har et veldig godt råd hvis du skal gjøre endringer utendørs nesten uansett:

– Bor du i en enebolig som du eier selv har du nok retten på din side til å gjøre mange ting, men jeg ville snakket med naboen og fortalt hva jeg har tenkt til å gjøre først. Hvis du spør naboen din om han syns det er ok, kan du unngå mange problemer og ubehageligheter senere, for noe av det aller viktigste er jo faktisk å ha et godt naboforhold. Hvis du bor i et borettslag eller sameie bør du også ta dette opp med styret, ellers risikerer du kanskje å måtte fjerne det du har bygd for eksempel hvis det strider mot vedtektene i boligsameiet, avslutter han.

Av Tom Backe

Neste artikkel