Home » Økonomi » Hvorfor du burde unngå skambud
Økonomi

Hvorfor du burde unngå skambud

Foto: Shutterstock

Et skambud er et bud som er betraktelig lavere enn prisantydning. Man legger som regel inn et skambud med det håp om å få boligen til mindre enn den er verdt, men dette kan fort gå galt.

Å legge inn et skambud betyr potensielt høy gevinst, men innebærer også høy risiko. Samtidig som du kan få boligen du ønsker for betydelig mindre enn prisantydning, kan det være at selger blir fornærmet. Dette kan bety at budet ikke bare blir avslått, men at selger ikke ønsker å vurdere flere bud fra deg. 

I disse dager hvor boliger, særlig i hovedstaden, går langt over prisantydning, er det spesielt lite sannsynlig at et skambud får ønsket resultat. For selgere er skambud åpenbart ikke ønskelig, men ikke nødvendigvis en utelukkende negativ ting. 

Kan skambud fungere?

Dersom en bolig har ligget ute for salg lenge uten å ha blitt solgt, kan dette antyde at prisantydningen er for høy. Da kan det være at et bud som er lavere enn prisantydning kan aksepteres. Det kan hende at selger har sunket sine prisforventninger og ønsker å få boligen solgt. Om du vurderer å legge inn et lavt bud, kan det være lurt å ringe eiendomsmegleren for å høre hvor lenge boligen har ligget ute og hvordan interessen har vært. Undersøk gjerne hva lignende boliger i området har blitt solgt for. Du burde også være forberedt på at det er sannsynlig at skambudet enten setter i gang en budrunde eller blir møtt med et motbud. 

Hvordan respondere på skambud?

Som selger ønsker man naturligvis høyest mulig pris for boligen man selger. I dagens boligmarked er det ikke urimelig å forvente bud over prisantydning, og man burde forholde seg til skambud med sunn skepsis. 

Hva slags bolig som selges, hvor den befinner seg i landet og hvor lenge den har vært ute, er imidlertid relevante faktorer. Befinner du deg i et område med et rolig boligmarked, og forsøker å selge en bolig som det er lite interesse for, kan et skambud faktisk være gunstig. Skambud kan nemlig bli et startbud, og noe man kan bygge på med motbud. Et lavt bud kan også engasjere andre interessenter og få i gang budrunden. Det er altså ikke å anbefale å akseptere et skambud, men et skambud i seg selv er ikke nødvendigvis en utelukkende dårlig ting.

Neste artikkel