Skip to main content
Home » Rehabilitering » Rune Haraldsen: Disse tingene kan du fikse selv
Rehabilitering

Rune Haraldsen: Disse tingene kan du fikse selv

Foto: Trond Heide

Er du lei av hvordan det ser ut hjemme hos deg, men lurer på hvordan du skal komme i gang og hva du kan gjøre selv? La deg inspirere av Rune Haraldsen best kjent fra Norske Rotehjem på TV Norge og Vi i Villa, men også fra Eventyrlig oppussing på TV3.

– Folk tenker alltid så stort og vanskelig, sier Rune når vi spør han om hvor i boligen vi skal begynne.

– De fleste vil absolutt begynne med de rommene som koster aller mest og er mest kompliserte å gjøre noe med. Det typiske er at folk vil pusse opp badet og kjøkkenet, men det er jo ikke sikkert at det er lurest å starte der, sier han.

Rune forteller at han ofte ser at veldig små, enkle, men allikevel synlige ting ofte ikke fikses.

– Det kan være en list som mangler, en vegg som trenger et malingsstrøk, eller noen ledninger som bør festes eller legges i kanaler så de ikke syns. Slike småting tar det kanskje bare noen få timer å fikse, men å få ting til å se helt og ordentlig hever totalinntrykket av leiligheten.

Begynn med gangen

Etter at kjøkken, bad og stue er pusset opp og renovert, er det mange som tar gangen til slutt. Det enkleste og aller rimeligste rommet. Det siste rommet du sier hadet til når går ut og det første som du og alle andre møter når de kommer hjem. Selve førsteinntrykket.

– Det er rart det der, smiler han.

– Når du har blitt 70 år og har levd et vanlig liv så har du passert gangen din 146 000 ganger. Hvis gangen er mørk, kjedelig, trang eller rotete, hvorfor ikke ta tak i det? Det aller første jeg ville gjort var å rydde opp. Alt for mange har sko de ikke bruker og lar tunge vinterjakker henge fremme om sommeren. Få det ut! Legg det du ikke bruker i boden og ta heller fram vinterskoene når du trenger dem igjen. De behøver ikke å stå i gangen din om sommeren.

– Hvis du rydder, og kanskje pusser opp ganske enkelt, for eksempel med et nytt malingstrøk sånn at det blir hyggelig, får du positiv energi både på vei ut og når du kommer hjem.

Den trange lille boden

Siden de som bor i leiligheter har mye mindre plass til saker og ting enn dem som bor i eneboliger er det viktig å utnytte hver kvadratmeter på en effektiv måte:

– Hvis du bare plasserer ting på gulvet er boden nærmest full når du har satt inn fire pappesker og en sykkel der. Det du skal sørge for er å få flest mulig hyller fra gulv til tak og å lagre ting i gjennomsiktige plastbokser. Da får du plass til mye mer og mye bedre oversikt, forklarer han.

– Det finnes en del ferdige hyller som bare trenger montering, men det beste er å bygge hyllene selv, for da kan du utnytte plassen bedre. Dette klarer de aller fleste på egenhånd. Hylleplater kan for eksempel være hobbyplater som du kjøper på Jula, Clas Ohlsson og slike steder, sier han.

Kjøkken og stue

– Hvis du ikke vil renovere hele kjøkkenet, men bare gi det en makeover, kan du velge å male frontene og bytte knotter. Nå har det dessuten kommet en ny type mikrosement som gir et betongpreg og er lett å føre på både vegger og fronter. Jeg har brukt det selv og det var utrolig tøft. Vil du få kjøkkenet til å virke større kan du fjerne overskapene for å få et mer luftig preg, men det krever disiplin med å rydde vekk ting du ikke bruker å sette dem i boden. Du kan også bytte ut gamle profilerte lister med flatkantlister, det gir et preg som blir lettere.

– I stua er det et godt tips å få ut ting du ikke bruker. Trenger du egentlig sjenken, og blir det ikke bedre plass hvis du henger TV’en på veggen? Jeg har også opplevd at et større teppe som markerer sonen utenfor stuebordet og sofaen også gjør rommet større. En siste ting er å tørre å være litt dristig – lag en kontrastvegg som skiller seg ut.

Det er med andre ord veldig mye du kan gjøre selv, og som koster lite, men en ting et par ting du ikke må gjøre er å prøve å være elektriker eller rørlegger – de tingene må fagfolk ta seg av, konkluderer Haraldsen.

Rune Haraldsen

– Rune Haraldsen (32) er opprinnelig fra Vestfossen, men bor nå i Oslo sammen med samboer og et barn.

– Rune er egentlig utdannet eiendomsmegler fra BI og arbeidet som megler i Privatmegleren i fire og et halvt år. Da ble han lei av dress og slips.

– Han var nærmest født og oppvokst i farfarens snekkerverksted der han lærte allskens pettersmartløsninger.

– Rune har i løpet av de siste fem årene kjøpt og solgt boliger og formidler ekspertise innen ulike fag.

– Var med i Norske Rotehjem sammen med Synnøve Skarbø på TV Norge og deltok i programmet Eventyrlig Oppussing på TV3.

– I dag holder han på med podcasten Handypoden sammen med Ørjøan Burø og blogger for vivilla.no og på runeharaldsen.no

Av Tom Backe, [email protected]

Next article