Home » Sikkerhet » 9 ting i hjemmet du kan styre med smarttelefonen
Sikkerhet

9 ting i hjemmet du kan styre med smarttelefonen

Foto: Getty Images

I det siste har det dukket opp en ny smarthusløsning som du enkelt og raskt kan sette opp uten elektriker. Enova gir for øvrig tilskudd på inntil 4000 kroner til investering av slike løsninger. Smarthusløsningen styrer du fra din smarttelefon på en oversiktlig måte. Vi ser nærmere på bruksområdene.

1. Smart røykvarsler – ekstra sikkerhet med lys- og sms-varsling

De første sekundene eller minuttene er avgjørende ved den farefulle situasjonen med røykutvikling og brann. Den smarte røykvarsleren har avgjørende tilleggsfunksjoner i tillegg til sirene. Ved alarm blinker lysene i huset for deretter å sette lysene på slik at du kan se hvor du kan gå. Den kan sende sms-er til de du har forhåndsvalgt når alarmen går. Alle disse funksjonene er med på å redde liv. Røykvarsleren sender deg sms ved behov for batteriskift.

2. På kjøkkenet – sikkerhet

Glemte du å skru av kaffetrakteren? Kaffetrakter og vannkoker er potensielt brannfarlige apparater, og bør kobles mot smarte stikkontakter. Da kan du ved forglemmelse skru av det elektriske apparatet fra appen, eller du kan sette tidsstyring på kontakten for automatisk utkobling.

3. Temperatur – komfort og besparelse

I den smarte stikkontakten sitter sensorer som måler temperaturen. Temperaturen justeres automatisk eller manuelt når du er på jobb eller om natten når du sover, og justerer den passe varmt når du er hjemme. Denne funksjonaliteten er koblet opp mot værtjenestene til Meteorologisk Institutt. Systemet lærer seg i løpet av noen dager hvor lang tid det tar å komme opp i riktig temperatur, basert på utetemperaturen. Magnetsensorer på vinduer og dører kobler varme ut/inn, og kan også sende deg sms ved uønsket åpning.

4. Innendørs overvåkning – trygghet

Innendørskameraet i HD-kvalitet og med infrarødt lys som ser i mørket, fungerer som en babysitter eller annet du vil ha kontroll på «live» i appen når du selv ønsker. Alle bevegelser blir lagret gratis i skyen i syv dager, så du kan logge inn og sjekke ved behov.

5. Innendørs belysning – komfort og trygghet

Innendørs er det en rekke bruksområder. Smarte stikkontakter kan styre alt av elektriske artikler du ønsker. Du skrur enkelt av det gamle dekslet på stikkontakten og erstatter dette med smartkontakten. Smarte LED-pærer styrer du direkte fra appen. I appens timeplan setter du opp når du ønsker aktivering, slik at du kan styre at lyset går av og på, inkludert dimmefunksjon. Multisensorer gir smart bruk av lys, og registrer temperatur og bevegelse.

6. Garasjen – komfort og sikkerhet

Sensorer styrer belysningen når du går inn eller kjører inn bilen. Dette skjer ved hjelp av tidsstyrte kontakter til motor- og kupevarmer, som styres med appen, og kan enkelt stilles med ulike tider de forskjellige dagene i uken.

Har du elbil? De smarte stikkontaktene er godkjent for lading, og utstyrt med et vern som gjør at kontakten kobles ut ved varmeutvikling. Når bilen lades, kan du se dette i appen siden den smarte stikkontakten sender ut informasjon om forbruket gjennom kontakten.

7. Gårdsplassen – trygghet

Ønsker du kontroll på hvem som kommer og går, er både automatisk belysning med bevegelsessensorer og utendørskamera med sensor som tar opp video ved bevegelse, aktuelt. Videoen lagres gratis i skyløsningen. Samtidig kan det sendes ut en sms eller en mail for å varsle om at det er detektert en bevegelse. Da kan man logge inn og se hva kameraet har filmet.

8. TV og stereoanlegget – komfort

Appen er konfigurert slik at den kan brukes som fjernkontroll til TV, dekoder, radio og Apple TV. Den styrer også ulike lydanlegg som for eksempel SONOS. Legg vekk fjernkontrollene dine og styr alt fra appen.

9. Hytta – komfort og trygghet

Nå tilbys også en mobil smartrouter som bruker både 4G+NMT, til bruk på hytta. Da får du internett på en enkel måte på hytta. Dette åpner muligheten til å lage smarthjem-løsninger med frostsikring, overvåkning og bedre komfort på hytta, i tillegg til i hjemmet.

[email protected]

Neste artikkel