Skip to main content
Home » Sikkerhet » Disse krypene bor i sengen din og lever av blodet ditt
Sikkerhet

Disse krypene bor i sengen din og lever av blodet ditt

Det handler om veggedyr. Disse ekle krypene som gjerne sniker seg oppi kofferten når du er på ferie, og bruker sengen din som bolig når du har kommet hjem.

Veggdyr kommer først og fremst i hus som blindpassasjerer i bagasjen til folk som har vært på reise.

– Disse insektene lever innendørs og livnærer seg av blodet vårt. De bor gjerne i og rundt senga, for da er veien til matfatet, som er deg og meg, kortest. Veggedyrene er aktive om natten og befinner seg gjerne i madrasser, sengebunner, under kanter og listverk, sier Svein Stormoen som er skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Vær varsom på reise

I dag finnes det veggedyr nærmest over hele verden, og det kan være vanskelig å unngå at de blir med deg hjem i bagasjen. Imidlertid finnes det noen enkle tips som kan redusere sjansen:

– For det første kan du jo se etter tegn etter veggedyr nede i hotellsengen og på madrassene. Veggedyrenes avføring lager nemlig små svarte prikker. Slike prikker kan derfor være en indikasjon på at det er veggedyr i sengen. Et tips er å legge kofferten på bagasjestativet og ikke i senga. Det er også lurt å ta ut minst mulig tøy, og å la kofferten være lukket mest mulig, sier Stormoen.

Når du kommer hjem

Veggedyr har tre stadier; egg, nymfer og voksne individer. Nymfene er bare noe få millimeter store, mens et voksent veggdyr kan bli sju til åtte millimeter langt, i følge Folkehelseinstituttet.

– Det kan jo hende du ser aktivitet når du åpner kofferten, men de minste individene kan det være vanskelig å få øye på. Å riste tøyet utendørs kan bidra til at insektene blir ute og at du ikke får dem i hus. Fryser du kofferten i en fryseboks, dreper du dem. Et annet tips kan også være å ta ut tøyet fra kofferten og legge det rett i vaskemaskinen, fortsetter han.

Utslett og kløe er vanlige symptomer

De fleste som har fått veggedyr vil merke en form for utslett eller kløe.

– Da kan det være lurt å begynne å gjøre enkle undersøkelser selv ved å studere madrass og seng. Er du usikker bør du tilkalle fagfolk som kan foreta en skikkelig vurdering. Hvis du har blitt rammet, er det vanskelig å løse problemet på egenhånd. Det vanlige er å kombinere flere tiltak til å behandle både bygningsmasse og løsøre. Det brukes ulike preparater i tillegg til kulde- eller varmebehandling, sier Stormoen.

Å få bukt med veggedyr kan fort koste noen titusener, men også koste hundre tusen i verre tilfeller.

– Jo tidligere man får iverksatt tiltak, jo bedre. Venter du lenge kan det også bli både vanskeligere og dyrere å bekjempe disse krypene. Derfor er rådet mitt å tilkalle fagfolk så raskt som mulig hvis du har mistanke. Helt til slutt vil jeg også advare folk mot å flytte sengetøyet til andre steder i boligen hvis du mistenker noe. Da står du nemlig i fare for å flytte problemet også, og da kan det bli enda mer omfattende å bli kvitt veggedyrene, avslutter han.

Av Tom Backe, [email protected]

Next article