Home » Sikkerhet » Trådløs brannvarsling i borettslag og sameier
Sikkerhet

Trådløs brannvarsling i borettslag og sameier

Det norske selskapet Sfty [safety] har laget en enklere løsningen på felles brannvarsling for borettslag og sameier, og har raskt blitt et av Norges raskest voksende alarmselskap, Made in Norway!

Brannsikkerhet i borettslag og sameier er forbundet med kostbare og komplekse løsninger, og dette ønsket Sfty å utfordre.

– Vår løsning er basert på enkelhet, og med ny trådløs teknologi har vi gjort felles brannvarsling i borettslag og sameier til en overkommelig investering i sikkerhet. Selve installasjonen tar mindre enn 15 minutter per leilighet, sier daglig leder Stein Bakker i Sfty AS, og fortsetter: – Vi har laget en løsning som gjør det enklere for styret i et boligselskap å ha full kontroll på brannsikkerheten i bygningen, og vi har utviklet en app for beboerne, sånn at alle jobber sammen om en sikker bygning.

Enkle røykvarslere skulle vært forbudt

Når man bor i et borettslag kan en ikke tenke individuelt på brannsikkerhet. I et slikt fellesskap er man avhengig av naboen. Det er ikke uten grunn at det i alle nye bygg er påbudt med systemer for felles brannvarsling, og om det oppdages røyk i en leilighet, så må alle beboere få melding om dette, og deretter følge branninstruksen. Tidlig varsling redder liv.

Prisvinnende løsning

Løsningen fra Sfty har allerede rukket å vinne en pris som av de mest innovative smarthusprodukter på verdens største elektronikkmesse, CES, i Las Vegas 2017. For beboere består løsningen av en multi-detektor som detekterer røyk, bevegelse, temperatur og fuktighet. Denne monteres i hver leilighet og i fellesområder, og kommuniserer trådløst med alle andre lignende enheter i sameiet, og hver beboer får en enkel smarthus app der de kan styre og kommunisere med enheten.

Kjenner styret i  boligselskap sitt egentlige ansvar?

Stein Bakker trekker også frem at styret i et boligselskap har et personlig ansvar for brannsikring. Styret vil kunne stilles til ansvar dersom boligselskapets forpliktelser etter regelverket ikke er overholdt.

– Av denne grunn har vi utviklet en kontrollportal for styret, med enkel oversikt på sikkerheten og de oppgaver som må gjøres, sier Espen Schrøder, markedssjef i Sfty, og fortsetter. – Kontrollportalen gir styret en komplett oversikt over sikkerheten i bygget, installerte enheter og beboere. På denne måten kan de være proaktive, sikre at alt fungerer. Inn og utflytting håndterer beboerne selv i egen app for dem. Alle hendelser dokumenteres løpende, så det blir enklere å jobbe med skadevern i samarbeid med beboere.

Kortreist kvalitet fra Norge

Sfty produserer alle sine produkter i Norge, fremfor Kina som de fleste av konkurrentene. – Dette gir oss høyere kvalitet og fortsatt til en konkurransedyktig pris, samtidig som vi får bedre kontroll, kortere leveringstid og høyere kvalitet. Det er litt enklere å kjøre 45 minutter fra kontoret og snakke med de på fabrikken på norsk, enn å reise halve jorden rundt og bruke tolk for å kommunisere, sier Bakker.

Redder liv

– Vi er glade for at løsningen vår redder liv månedlig, og historiene gjentar seg: Det lages mat sent om kvelden, men beboeren har sovnet og hører ikke sin egen røykvarsler. Den direkte tilkoblede alarmsentral vil prøve å kontakte beboeren, og om det ikke oppnås kontakt med beboer, ringer de brannvesenet, som får beskjed om hvor det brenner, når det startet, hos hvem, etc, avslutter Stein Bakker.

Av Espen Schrøder

Neste artikkel