Når vi jakter på et hjem er beliggenhet og boligens kvaliteter det første vi ser etter. Mens boligens planløsning og farger er det vi «forelsker» oss i. Vi møblerer oss inn i boligene allerede på visninger.
Vi ser for oss hvor favorittbildet skal henge og hvor sosiale funksjoner som spisestuen skal stå. Det ekstra soverommet blinker mot deg som et sted Playstation kan komme til heder og ære. Inntrykket er også at inviterende og godt tilrettelagte uteområder, spesielt de som er en del av fellesarealet, blir stadig viktigere for vårt valg av bolig. Ikke uten grunn.
Uteområder er ikke bare et område ute, det er forlengelsen av våre hjem. Det ekstra oppholdsrommet som gir følelsen av at boligen er større enn den er. Uterommet er kanskje der barnet ditt vil møtte sin beste venn for livet, eller nærmiljøet der voksne får nye vennskap. En benk å nyte en kaffekopp på, eller sommerfest ved et langbord du ikke har plass til inne. Uterommet i borettslaget åpner muligheter i livet på en helt annen måte enn verandadøra ut fra eneboligen. Uteområdene i blokker er rammen for fellesskap mellom mennesker – der vi møtes.
Uteområdene i blokker er rammen for fellesskap mellom mennesker – der vi møtes.
En trygg ramme
Et trivelig uteområde som beboerne er stolte av oppleves trygt. For det vi bryr oss om, og har et forhold til, tar vi bedre vare på og oppfører oss ordentlig i. Det betyr at uteområdene ikke bare skal være vakre omgivelser for våre hjem, men også en trygg ramme for aktivitet og trivsel.
Mange boligprosjekter skapes gjennom transformasjon fra industri til moderne boligblokker med attraktive bomiljøer. Uteområdene er så definitivt også i transformasjon – fra industri til oase. Det som før var utrivelig og utilgjengelig blir prikken over i’en. Fra grått til grønt. Fra betong til trær.
Bra for klimaet
Gode uteområder kan også være praktiske bidrag for å løse miljø- og klimautfordringer. Planter, nyttevekster og annen vegetasjon kan bidra til å øke artsmangfoldet for insekter, dyr og fugler. Trær binder både CO2 og store mengder vann. Når uteområdene lages slik at det kan ta unna overvann og hindre skader på bygninger, bidrar uteområde til å redusere skader ved store nedbørsmengder.
Uteområder er ikke bare et område ute, det er forlengelsen av våre hjem.
Flere boligbyggelag samarbeider med aktører som Bovieran og Signaturhagen om boligprosjekter der uterommet tas med inn. Nye bokonsepter hvor boligene bygges rundt en felles vakker hage under tak. Slik sørger inneklimaet i uterommet for at blomster og planter trives året rundt. Slike fellesarealer åpner for nye samværsformer til glede for de som bor her.
Tekst: Bård Folke Fredriksen, Adm. dir. Norske Boligbyggelags Landsforbund