Home » Borettslag og sameie » – Vi sparer én million kroner i året på bergvarme
Sponset

Maridalsveien borettslag angrer ikke på den nye varmeløsningen. Den er nemlig snill mot både miljøet og lommeboka.

Da Maridalsveien borettslag på Bjølsen i Oslo skulle bytte ut det gamle oljefyringsanlegget med en grønnere og mer økonomisk løsning, var pris og bærekraft de viktigste kriteriene. For halvannet år siden bestemte de seg for å gå for bergvarme fra EnergiCo. Det har de ikke angret på. Nå, etter snart ett år med det nye systemet, viser deg seg at de vil spare én million kroner – i tillegg til å spare klimaet for unødvendige utslipp. Det synes styreleder Michael Terje N. Møller er flott.

– Hittil i år, januar-april, har vi brukt 270 000 kroner av de budsjetterte 400 000 kronene på fyring og varmtvann. I 2017 var utgiftene i gjennomsnitt for samme antall måneder 688 000 kroner, med totale utgifter på rett over to millioner kroner på hele året, sier han.

Bergvarme: Med bakken som energikilde. Få gratis befaring her!

Flere fordeler

Borettslaget valgte EnergiCo av flere grunner. Møller nevner faktorer som tillit, god pris, erfaring, teknisk kompetanse og gode referanser fra andre borettslag. Selve arbeidet startet i januar 2019, og oktober samme år var brønnene på plass på den store tomten og det nye fyringsrommet klart for bruk. Styrelederen kan ikke understreke nok hvor viktig tillit til prosjektledelsen er under et slikt arbeid.

– Det må til for å kunne gjennomføre på en god måte. Hele prosessen har foregått veldig bra – alt fra prosjektering til besparelser, sier han.

Foto: Harald Spjelkavik

Borettslaget valgte å ta opp lån med 30 års nedbetalingstid. Totalkostnadene for det nye anlegget med bergvarme kom på 19,6 millioner kroner, hvor de fikk én million kroner i støtte fra Klimaetaten og 250 000 kroner i støtte fra Obos.

– Selv om det ikke har gått et helt driftsår enda, forventer vi å kunne spare rundt én million kroner i året på bergvarme etter renter og avdrag er betalt. Med det gamle oljefyringsanlegget hadde vi 2,3 millioner i budsjett avsatt til fyring og varmtvann, mens vi nå er nede i 1,3 millioner. En viktig faktor for besparelsen er reguleringen av anlegget, som EnergiCo hele tiden overvåker og utfører eventuelle endringer for å holde kostnadene nede, forteller styrelederen.

Beboerne betaler det samme som før i fellesutgifter, og overskuddet blir til oppsparte midler som borettslaget kan bruke på andre prosjekter og oppgraderinger.

Jevnlig dialog mellom borettslaget og EnergiCo

Selv om jobben er gjort, og anlegget er i bruk for lengst, har ikke dialogen med EnergiCo stilnet av den grunn. I dag får borettslaget jevnlige analyserapporter fra EnergiCo og har hele tiden tilgang på tall de kan lese av når som helst.

– Det jeg liker så godt med EnergiCo er at når vi er i dialog får vi svar med en gang – og svar man forstår. Det har vært viktig for oss – at personene vi forholder oss til har riktig og nødvendig fagkompetanse, og formidler dette på en måte som gjør det enkelt å ta beslutninger. Vi har hele veien hatt god dialog og drøftet mye sammen, forteller Møller.

Tips til andre som skal skifte varmeløsning

– Ikke fokuser på at det skal være billigst mulig. Prioriter å finne den beste løsningen totalt sett.
– Gå for et firma som viser evne til å levere det dere trenger, har nødvendig fagkompetanse og referanser som viser gode resultater.
– Minst like viktig er det at firmaet dere velger er noen dere har tillit til og god kjemi med.

Bergvarme: Med bakken som energikilde. Få gratis befaring her!

Av Ane Solstad Sønnesyn, Newslab

Neste artikkel