Home » Rehabilitering » Balkonger: Innglassingsmotstandere ble entusiaster
Rehabilitering

Balkonger: Innglassingsmotstandere ble entusiaster

Foto: Balco

Da styret i Nedre Langeland III Borettslag på Kongsvinger la frem forslag om å glasse inn balkongene var det bare så vidt de fikk flertall. Motstanden var stor, men nå som prosjektet er ferdig er beboerne fornøyde, og kan ikke forstå hvorfor de stemte imot.

– Vi opplever en rekke fordeler av å ha glasset inn balkongene. Verdien på leilighetene har steget med 300 000 for de minste og helt opp til 700 000 for de største etter at vi glasset inn. I tillegg har jo  en slik innglassing betydning for fremtidig vedlikehold, siden den er med å forlenge levetiden på dører og vinduer som er innenfor glasset. Det ekstra uterommet har også en isolerende effekt, så bare i min leilighet sparer jeg 7 – 800  kroner i fyringsutgifter i året, sier Geir David Dahl som er styreleder i borettslaget.

Balkongene trengte rehabilitering

Bakgrunnen for innglassingen var at balkongene trengte rehabilitering av betongoverflatene. En slik rehabilitering holder bare i 15 år, men dersom en glasser inn vil levetiden på balkongene bli mye lenger. I et 50-års perspektiv sparer borettslaget penger på å glasse inn fremfor å rehabilitere balkongene tre ganger.

– Det ble montert et beslag som vil stoppe korrosjonen, deretter ble betongen sparklet og det ble lagt teppe før innglassingen kunne starte, fortsetter styrelederen.

Grundig vurdering av leverandør

– Vi var både i Øst-Europa og i Sverige for å vurdere ulike leverandører. Det kan nok hende at en østeuropeisk kunne blitt rimeligere, men vi følte oss mye mer trygge på at vi var i gode hender og at prosjektet kanskje ville forløpe bedre hvis vi valgte den svenske leverandøren Balco. De er anerkjente og har mer enn 20 års erfaring fra denne bransjen. De har også veldig gode produkter, sier han.

Et omfattende prosjekt

Nedre Langeland III Borettslag består av ni blokker og inneholder totalt 270 leiligheter. Prosjektet var med andre ord omfattende og tok cirka ett år. De startet våren 2013. Aller først måtte det fundamenteres og settes opp en midtstøtte som tok av den ekstra vekten fra glasset som skulle komme.

– Her brukte vi en lokal entreprenør, og deretter var det klart for selve innglassingen. De tok ett og ett hus og brukte fem til seks uker på hver blokk. Beboerne ble ikke så veldig berørt av monteringen, men vi stengte alle balkongdørene mens arbeidene pågikk som et ekstra sikkerhetstiltak.

Rimeligere enn antatt

Styrelederen er glad for at de valgte den svenske leverandøren.

– Når jeg ser tilbake på prosjektet, så tror jeg ikke det var en eneste uforutsett ufordring underveis. Dessuten var alle som arbeidet hos oss svenske, slik at vi kunne kommunisere og stille spørsmål underveis. Vi valgte også å leie inn en ekstern prosjektleder som fulgte prosjektet tett. Kort oppsummert ble vi ferdige til riktig tid, og hele prosjektet ble faktisk også litt rimeligere enn vi hadde regnet med, smiler han.

Et nytt rom

– Selv bruker jeg balkongen min fra februar til november, men jeg ser jo andre som har satt opp varmelamper. De bruker det nye uterommet sitt nesten hele året. Vi slipper å pakke inn utemøblene for vinteren eller å flytte dem til boden. Nå står de ute og kan benyttes hele året. Ekstrakostnadene til investeringen gjorde at felleskostnadene økte med 280 kroner for de små leilighetene og 420 kroner for de største. De pengene har vi fått mye igjen for og derfor er det mange grunner til å være fornøyd, konkluderer Dahl.

Av Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel