Skip to main content
Home » Rehabilitering » Sinnasnekker’n: – Få bedre plass med orden, struktur og kreative løsninger
Rehabilitering

Sinnasnekker’n: – Få bedre plass med orden, struktur og kreative løsninger

Foto: Anita Arntzen

 Otto Robsahm, «Sinnasnekker’n» fra TV Norge, gir deg sine råd for hvordan du kan utnytte plassen bedre hvis du bor i en liten og trang leilighet. – Start med å rydde opp, sier Sinnasnekker’n.

– Hvis du bor trangt gjelder det å utnytte den plassen som er, og finne smarte løsninger, sier Otto.

– Men det første mange kan gjøre er å rydde opp. Jeg ser mange eksempler på folk som har overfylte garderober med vintertøy og vinterstøvler midt på sommeren. Slike ting kan du pakke vekk i en pappeske og sette i boden når du ikke bruker dem. Det samme gjelder overfylte kjøkkenskap som flommer over av utstyr som du kanskje bare bruker en gang i året. Det du aldri bruker kan du gi bort eller kaste, det du bruker veldig sjelden kan du lagre i boden og hente når du trenger det, fortsetter han.

Utnytt plassen

Noen vil sikkert si at boden blir veldig fort overfylt, og det kan nok skje. Særlig hvis du ikke har sørget for godt med hylleplass. Mange hyller i høyden langs veggene frigjør gulvplass, og hvis du ikke har hyller, men stabler alt rett på gulvet, blir det raskt kaos. Men også på soverommet kan plassen utnyttes:

– På soverommet har de fleste tre-fire kvadratmeter som de ikke benytter. Hvis du har nok takhøyde på soverommet kan du utnytte plassen under senga. Hever du senga mye, kan du kanskje få plass til en skrivepult under den. Hever du den mindre, kan du bruke lave skap som fundament for senga. Da har du plutselig en veldig mye større lagringsplass enn det du hadde, sier Otto.

– Høye skap kan være ganske upraktiske med hengeavdelingen veldig høyt oppe og masse kasser stablet på gulvet under. Selv liker jeg å henge opp t-skjortene mine for å få bedre oversikt. Derfor har jeg lagd to henge-anordninger over hverandre i de høye skapene. Da får jeg veldig god oversikt og slipper å snu rundt på store bunker med t-skjorter, forklarer han.

Tenk utradisjonelt

Otto forteller også at det er mange små nisjer som kan utnyttes og bli til lagringsplass:

– Ofte trenger du ikke mer enn 10-15 centimeter før du kan bruke plassen til noe. Hjemme hos oss utnyttet vi for eksempel plassen på badet maksimalt. Der fikk vi plass til et innebygd skap som bare var ti centimeter dypt. Det er mye det ikke er plass til i et så lite skap, men det er perfekt til parfyme og sminke.

– En kamerat av meg hadde en stue hvor det var veldig høyt under taket. Der hevet vi gulvet 40 centimeter og la inn lemmer under salongbordet slik at han kunne bruke plassen til lagringsplass. Hele leiligheten fikk dessuten et helt nytt preg når du måtte gå opp to trinn for å sette deg i stuen. Det finnes ingen faste regler for dette, men det gjelder å se nye muligheter, og er du heldig så finner du løsninger som er morsomme også, sier Otto til slutt.

Sinnasnekkern’s oppussingsråd

1. Inkluder hele familien: Sørg for at alle får lov til å uttale seg og at alle får informasjon om hva som skal skje. Husk at barn også har meninger. God informasjon gjør at den som skal gjøre jobben får bedre ro til å bli ferdig med prosjektene.

2. Ha en idé om hva dere vil gjøre: Det er viktig at dere er enige om de store linjene i prosjektet. Med et felles mål er det lettere for partneren å også bli med på reisen.

3. Tenk igjennom hele prosessen før du begynner: Vær mentalt klar. Se for deg hva det enkelte prosjektet kan by på av overraskelser. Del prosjektet opp i så små aktiviteter som mulig og tenk igjennom hvilke problemer du kan støte på. Da står du bedre rustet hvis problemene dukker opp.

4. Få kompetanse på nettet: Se oppussingsvideoer som du finner på nettet, jo flere videoer du ser, jo bedre er det, for da får du forklart ulike teknikker på mange forskjellige måter. Da blir det enklere å forstå hvordan du skal utføre oppgavene selv.

5. Alle jobber er like viktige: Absolutt alle arbeidsoppgaver, fra soping til henting av materialer, og å legge ting til rette, er like verdifulle for å komme i mål med et prosjekt. For å få en raskest mulig fremdrift kan det være lurt å la den som flinkest til å snekre og male få utføre disse oppgavene, mens partneren sørger for støttefunksjonene.

Av Tom Backe,

Next article